Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Za ubojstvo iz 1983. u nas se ne može suditi, može se izručiti!

'18.06.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzala se konferencija i prezentacija za medije na temu zakon o financijskom poslovanju i predstecajnoj nagodbi. Orsat Miljenic, ministar pravosudja Photo: Ma
Marko Lukunić/Pixsell
20.06.2013.
u 16:09

Njemačka će o izručenju Radoševića odlučivati po svojim propisima, što god mi odlučili s Perkovićem

Kad bi se otkrilo da je netko 28. srpnja 1983. godine počinio ubojstvo u Zagrebu za koje se može izreći do 15 godina zatvora, od 29. srpnja 2013. više mu se ne bi moglo suditi čak i kad bi ta osoba javno priznala ubojstvo i ponudila dokaze. Je li onda Zagrepčanina pravedno izručiti jer je ubojstvo počinio u stranoj državi? Nije – s gledišta jednakosti pred zakonom, ali s gledišta žrtve – jest!

Politička likvidacija

Osobito kad nije riječ o posve običnom ubojstvu nego o političkoj likvidaciji. Možda je i te razloge zakonodavac imao na umu kad je 2010. donosio Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, pa je propisao da se sud pri odlučivanju hoće li izvršiti ili odbiti europski uhidbeni nalog, može rukovoditi “načelima učinkovite suradnje, svrhovitosti i prava na pošteno suđenje” pa, između ostalog, i kad je nastupila zastara progona po hrvatskim propisima. Dakle, sud je taj koji bi trebao voditi računa o suradnji s Njemačkom i našim očekivanjima pa i u vezi sa slučajem Ivana Radoševića, o čemu je govorio Peđa Grbin.

Ali, što god mi odlučili s Josipom Perkovićem, Njemačka će slučaj Radošević rješavati po svojim propisima. Pa ako je po njemačkim propisima taj slučaj otišao u zastaru, Radoševića nam neće izručiti.

Odredba prema kojoj sud može, a ne mora izvršiti europski uhidbeni nalog ako je nastupila zastara, u predloženim izmjenama ipak je zamijenjena tako da će sud u tom slučaju "odbiti priznanje europskog uhidbenog naloga". Vremensko ograničenje primjene EUN-a na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. bilo bi pogrešno promatrati samo u kontekstu slučaja Perković, u pravu je ministar Orsat Miljenić. Pa i zbog devedesetih.

Iako nema dvojbe da bi usvajanjem ograničenja za EUN slučaj Perković riješila politika, a ne sud, čija bi odluka, ne zaboravimo i to, mogla biti identična.

I sud može “politizirati”

Naime, i zakonsko ograničenje suda koji “može, a ne mora” izručiti iako su ispunjene pretpostavke, ostavlja mogućnost sudu i za “politiziranje”.

Osim toga, ni znanstvenici nisu jedinstveni mogu li se produljeni ili naknadno definirani rokovi zastare primjenjivati retroaktivno, iako većina smatra da mogu. Upravo to će kod nezastarijevanja ratnog profiterstva za Ivu Sanadera biti prijepor o kojem će svoje morati reći Ustavni pa i Europski sud.

>>Šeks Miljeniću: Razlog za 'Lex Perković' nije vam vjerodostojan

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije